Saturday, July 2, 2011

PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Peristiwa ini banyak memberi kita pengajaran serta hikmah yang begitu besar. Sungguh besar Kuasa Yang Maha Agung sehinggakan kita tidak dapat memikirkan bagaimana peristiwa itu berlaku. Di sini menunjukkan bahawa kita sebagai makhluk yang serba serbi dalam kelemahan. Dan kita hanya bergantung harap kepada Yang Maha Esa. Ini kerana Allah s.w.t tiada sebarang kelemahan.

        Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.


Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).


KEPADA SAUDARA PEMBACA SEKELIAN DIHARAP SILA RUJUK PADA SUMBER YANG BOLEH DI PERCAYAI SEKIRANYA INGIN MENGETAHUI LEBIH TERPERINCI. DISINI HANYA DITERANGKAN SECARA RINGKAS SAHAJA. SEMOGA DAPAT MEMBERI MANFAAT.

0 comments:

Post a Comment