Saturday, August 20, 2011

Selamat Pulang Perantau.

Ho... Hooo... Hoooooo..... Balik kampungggg.... Perghhhhh... makin terasa raye bila si perantau dah mula balik kampung ea... Dulu KD pon perantau gak... Sekarang nie duk kat kampung je coz ada keja kat kampung... Heheheheee... Mesti best perasaan korang kan.. Ea la bila nak balik raye jumpe sanak saudara... Best giler wa cakap lu babe... Sini KD nak pesan skit. Bila balik kampung tu.. Balik la ngan elok2 ea.. Kalu bleh kita same2 elakkan kecelakaan d jalan raye ea. KD tahu bila ajal datang x kira la tempat kia berada. Tapi mintak la jgn2 duk mati ngan exsiden. Ngeri la. Sini KD nak cadang kan beberapa tips la yang patot korang buat sebelum balik raye tu x kira la ngan bas ke ngan keta sendiri ke ngan member2 ke...
1) pastikan kenderaan yang anda naikki selamat dari segi keselamatan nyer. Kalu brek x da jgn lah naik. Bahaya tu nanti susah nak berhenti... Hhehehee...
2) Pastikan pemandu dalam keadaan sihat walfiat. Kalu boleh pemandu tu biar ada dua. Senang nak tukar kalu2 dah letih ke.. Mengantok ke.... Maklumlah ni kan bulam pose... Hehehee...
3)Pastikan korang tahu jalan yang korang nak lalui. Mesti lah tahu kan... Kalu x tahu nak balik cam ner..??? Maksud KD korang kena lah tahu jalan tu keadaan macam mana. Hehehee.... Bahaya ke tak...??? ada Line fon ke tak...??? Naik bukit ke turun bukit ke...??? itu macam lah....
4) Nie kira tips last la... Adakan solat hajat la.. Mintak2 selamat dalam perjalanan dan selamat sampai ke tempat yang di tuju.... Ala dua rakaat je la... X byk pom... Senang je kam... bagi KD solat hajat nie sgt penting kerana kita sebagai makhluk kena lah selalu meminta pertolongan dr Maha Pencipta kita...
KD rase cukuplah 4 tips tu je ea... Hehehee... slamat hari raye.... Slamat kembali perantau..... ehehehe....

8 comments:

nurul.iman said...

kita merancang Allah juga lah yang menentukan..
Apa pun If we fail to plan we plan to fail..iye tak? hehe ^^

Khairull-Dean said...

ea2.... bagus kata2 tu... thanks... :)

SITI NOORNADIYANA said...

uisy! semangat betol bagi tips ni. hehe..

p/s : persoalan jika rindu terurai tadi... jika rindu terurai, hati berkecai. hihihi... XD

ShErA said...

salam kenal...

thanks for the tips... sehari sebelum raya baru nak balik kampung... hehe...

Khairull-Dean said...

hehehee... owh begitu ke diyana... salam kenal shera.. :)

anamizu said...

salam kenal dr cik ana :)
wahhhh ni tips bagus nih..
bpe hari je lagi nak raye..
konfem traffic jem..hehe










luv:
cik ana ^__^

bella luna said...

nice tips KD,.hehe,selamat menanti hari lebaran;)

Run Away♥ said...

salam aidilfitri....tak sabo dah nak balik kampung ni..;d

Post a Comment